Uw frankeermachine. Periodieke onderhoud voor optimale prestatie.

Eloise Bloniarz's picture

Alle machines hebben behoefte aan onderhoud.

Hoe groot die behoefte is hangt sterk af van hoe intensief het gebruik van die machine is. Bij het onderhoud van uw frankeermachine moeten we evenwel onderscheid maken tussen gekochte of gehuurde frankeermachines.

Als u de machine koopt, bent u als eigenaar namelijk verplicht zelf een onderhoudsovereenkomst af te sluiten. Dit heeft PostNL zo bepaalt om zeker te stellen dat uw frankeermachine doorlopend aan de normen voldoet. Dit onderhoudsovereenkomst kunt u tijdens de aanschaf van uw frankeermachine direkt bij uw leverancier afsluiten. Als u daarentegen de frankeermachine huurt, dan is dit bij de huurprijs inbegrepen.

Wat voor onderhoud heeft uw frankeermachine nodig?

Uw frankeermachine heeft zowel regelmatige als periodieke onderhoud nodig. Behalve de jaarlijkse verplichte onderhoudsbeurt zijn er een aantal dingen die u zelf, of met de hulp van uw leverancier, kunt doen om een optimaal funktioneren van uw frankeermachine te garanderen.

Dagelijks onderhoud

Voor het dagelijks onderhoud van uw frankeermachine, kunt u het best gebruikmaken van een stoflap om de frankeermachine tegen stof en vuil te beschermen. Deze kunnen namelijk verstoppingen veroorzaken. Vooral de printkoppen hebben daar last van.

Een keer in de week kan de buitenkant dan met een vochtige lap en een beetje vloeibaar zeep gereinigd worden. Zorg er natuurlijk wel voor dat u de stekker EERST UIT HET STOPKONTAKT haalt.

Periodieke onderhoud

Minstens één keer in het jaar zult u bezoek ontvangen voor een grondige onderhoudsbeurt. Daarbij zullen waarschijnlijk ook het inktpatroon uitgewisseld worden. Er zal ook gekeken worden of alle onderdelen nog naar behoren funktioneren. Dit is de verplichte jaarlijkse onderhoud.

Langdurig onderhoud

Het is natuurlijk altijd aan te raden om met een leverancier een overeenkomst voor doorlopend onderhoud af te sluiten, als u een frankeermachine koopt. U heeft dan de zekerheid dat de frankeermachine optimaal blijft funktioneren. En mocht er dan toch nog iets gebeuren, kunt u in ieder geval direkt hulp verwachten.

Welke problemen kunnen er optreden?

Het meest voor de hand liggend en vaak voorkomend probleem is dat met de tijd de afdruk vager wordt. Dit geeft meestal aan dat het inktpatroon aan vervanging toe is. Mochten zich andere problemen voordoen, kontroleer dan bij het niet funktioneren van uw frankeermachine altijd eerst of het goed op het stroomnetwerk is aangesloten, voordat u kontakt opneemt met uw leverancier.

In gevallen waar u problemen heeft met het opwaarderen van uw frankeertegoed kontroleer ook even of u voldoende saldo op uw rekening heeft staan. Een ander veelvoorkomend probleem is de beruchte ‘paper jam’. Geen paniek. U kunt altijd de handleiding van uw frankeermachine raadplegen of online bij uw leverancier de veelgestelde vragen bekijken. Uw antwoord is daar wel bijna altijd bij.

Wat moet u doen in geval van storing?

Als uw frankeermachine helemaal niet werkt of er is een storing waarvan de oorzaak onduidelijk is, kunt u het beste even uw leverancier raadplegen. Zij zullen dan verder met u, en aan de hand van de probleemstelling, beslissen hoe de storing het beste verholpen kan worden.